Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК затвердила орієнтовні обсяги видатків для проведення повоєнних виборів у 2024 році

15.08.2023 - 18:56

До Комісії надійшов лист Міністерства фінансів України з проханням надати бюджетні запити на 2024 – 2026 роки, розрахунки відповідних додаткових видатків та орієнтовні розрахунки обсягів видатків державного бюджету, необхідних для проведення виборів Президента України та народних депутатів України у разі прийняття такого рішення у 2024 році.

Розглядаючи питання затвердження обсягу відповідних видатків, ЦВК взяла до уваги положення Виборчого кодексу України, згідно з якими в разі припинення або скасування воєнного стану відповідним суб’єктом ухвалюється рішення щодо призначення виборів, виборчий процес яких був припинений або не розпочався у зв’язку з введенням воєнного стану, або оголошується про початок виборчого процесу (якщо для проведення виборів законом не вимагається окремого рішення про їх призначення).

Відтак ЦВК затвердила орієнтовні обсяги видатків, необхідні для підготовки та проведення виборів Президента України та народних депутатів України. А також, обсяг видатків для включення до бюджетного запиту щодо підготовки та проведення місцевих виборів у 2024 році в разі їх призначення.

При цьому Комісія наголосила, що воєнний стан на сьогодні триває, тому неможливо спрогнозувати остаточних руйнівних наслідків, що будуть спричинені воєнними злочинами рф, передусім знищення критично важливих об’єктів інфраструктури, у тому числі виборчої інфраструктури, значні міграційні процеси.

Також ЦВК констатувала, що обсяги видатків для проведення виборів народних депутатів України, Президента України та місцевих виборів у 2024 році, визначено орієнтовно, вони можуть бути переглянуті, зокрема з урахуванням остаточних наслідків збройної агресії рф та особливостей проведення виборів після припинення або скасування воєнного стану.

Пресслужба
Секретаріату Комісії