Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК відклала розгляд заяви голови Рубіжанської міської ТВК

01.04.2024 - 17:52

До Комісії надійшла заява голови Рубіжанської міської ТВК Сєвєродонецького району Луганської області Максима Бєлухи про дострокове припинення його повноважень голови цієї комісії з одночасним припиненням членства в ній.

Проте, як повідомлялося, беручи до уваги необхідність убезпечення членів ТВК від протиправних посягань, пов’язаних з військовою агресією рф проти України, унеможливлення настання для таких осіб та членів їхніх сімей будь-яких несприятливих наслідків, обумовлених їх статусом, Комісія 4 квітня 2022 року ухвалила постанову № 67, якою встановила, що на період дії воєнного стану на окремих територіях України, де перебувають збройні сили рф, зупиняється виконання повноважень та діяльність територіальних виборчих комісій і їх членів.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року, вся територія Рубіжанської міської територіальної громади є тимчасово окупованою.

ЦВК зауважила, що будь-які дії чи рішення Комісії, спрямовані на внесення змін до складу таких ТВК, на сьогодні можуть сприйматися як обставина, що свідчить про відновлення виконання цими виборчими комісіями їх повноважень та діяльності, що своєю чергою може, зокрема, поставити під загрозу життя і здоров’я членів таких виборчих комісій та членів їхніх сімей. 

Відтак, ЦВК визнала зупинення виконання повноважень та діяльності Рубіжанської міської ТВК обставиною, що унеможливлює розгляд Комісією заяви Максима Бєлухи про дострокове припинення його повноважень голови цієї комісії з одночасним припиненням членства в ній.

Разом з тим ЦВК  ухвалила рішення розглянути вказану заяву після усунення обставин, що спричинили зупинення виконання повноважень та діяльності цієї виборчої комісії.

Окрім того, Комісія звернула увагу державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, що статус членів виборчих комісій, повноваження та діяльність яких зупинені відповідно до постанови ЦВК від 4 квітня 2022 року № 67, не є перешкодою для реалізації ними відповідно до законодавства України своїх прав, свобод та законних інтересів.

Також ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання функціонування територіальних виборчих комісій на тимчасово окупованих територіях України, статус їх членів та процедури припинення їх повноважень.

Пресслужба
Секретаріату Комісії