Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК налагоджує співпрацю з Австралійською виборчою комісією

01.04.2024 - 18:14

Австралійська виборча комісія є однією з найефективніших комісій у світі, яка забезпечує організацію та проведення прозорих виборів та має високий рівень довіри серед своїх громадян.

Делегація ЦВК на чолі з Головою Комісії Олегом Діденком з робочим візитом відвідала Австралію. Мета візиту – встановлення двосторонніх відносин, налагодження співпраці з Австралійською виборчою комісією (АВК) та обмін досвідом і кращими практиками у сфері адміністрування виборів. Робочий візит є частиною концепції IFES з поглиблення міжнародної співпраці ЦВК, яка має на меті встановлення двосторонніх зав’язків та вивчення досвіду інших ОАВ. 

Австралійська виборча комісія є однією з найефективніших виборчих комісій у світі, яка забезпечує організацію та проведення прозорих виборів та має високий рівень довіри. Понад 90 відсотків австралійських громадян довіряє своїй виборчій комісії, що є найвищим рівнем довіри серед державних органів Австралії. Дослідження свідчать, що дев’ять із десяти австралійців вірять: АВК проводить вибори чесно, неупереджено та сумлінно.

Тож українська делегація ознайомилася з роботою АВК, зокрема, зі стратегічним та операційним плануванням; управлінням ризиками; забезпеченням реалізації виборчих прав людей з інвалідністю; використанням інформаційно-комунікаційних технологій під час голосування та підрахунку голосів; організацією голосування за кордоном.

Важливим результатом робочого візиту до АВК стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Центральною виборчою комісією та Австралійською виборчою комісією. Такий меморандум підписано вперше в історії ЦВК. Олег Діденко висловив вдячність Австралійській виборчій комісії та окремо виборчому комісару Тому Роджерсу, який відповідає за загальне управління та функціонуваня АВК, за запрошення зустрітися в Канберрі, відкритість до співпраці та готовність ділитися досвідом.

“Наразі, коли в нашій країні діє воєнний стан та вибори не можуть бути проведені, ми намагаємося використовувати цей період для поглиблення міжнародної співпраці та запозичення передового досвіду інших країн. Нам особливо цінно ознайомитися з роботою Австралійської виборчої комісії та перейняти їх досвід, зважаючи на те, що ця комісія  відіграє провідну роль на міжнародній арені і визнана зразковим органом управління виборами в усьому світі”, – наголосив Олег Діденко.

Відразу на реалізацію положень Меморандуму сторони обговорили координацію зусиль у сфері міжнародного співробітництва, зокрема щодо виключення ОАВ країни-агресора з міжнародних профільних організацій.

Представники ЦВК ознайомились з роботою Національного виборчого освітнього центру (NEEC), який спільно з Австралійською виборчою комісією опікується просвітою громадян. В Австралії дуже багато уваги приділяється роботі з молоддю, формуванню правосвідомості та правової культури виборців. Реалізовуються різноманітні навчальні та просвітні програми, починаючи із програм для дітей молодшого шкільного віку, які спрямовані на формування відповідальності, усвідомлення цінності демократії та важливості виборів.  Як результат – на виборчій дільниці в день голосування для отримання виборчого бюлетеня не обов’язково пред’являти документ, що посвідчує особу – достатньо лише назвати своє прізвище та ім’я. І при цьому нікому навіть на думку не спадає зловживати своїм виборчим правом чи вдаватися до механізмів фальсифікації виборів. Дотримання законодавства і відповідних процедур ґрунтується здебільшого на внутрішньому переконанні, а не загрозі санкцій.

Українська делегація зустрілася з сенатором, міністром торгівлі і туризму Доном Фарреллом. Дон Фаррелл відповідальний за питання виборів та діяльність Австралійської виборчої комісії. Міністр відмітив, що президентські вибори в рф не були вільними, справедливими, інклюзивними та не викликали довіри, а їхній результат є образою для демократії. Натомість Україна напрацьовує демократичні шляхи вирішення викликів, що стоять перед нею на майбутніх виборах, –  підкреслив Дон Фаррелл та цікавився, яка допомога необхідна буде Україні для організації повоєнних виборів, зважаючи на значні виклики.

Окрім того, відбулася зустріч з іншими представниками Міністерства закордонних справ і торгівлі, зокрема керівником східно-європейського напряму, який відповідає й за співробітництво з Україною та за санкційну політику щодо рф.

На зустрічі обговорили спільну заяву Міністерства щодо так званих виборів президента рф:

“Австралії відомо, що президентські вибори в росії відбулися з 15 по 17 березня 2024 року. Ці вибори не були вільними, чесними, інклюзивними та не викликали довіри. Вони відбулися в контексті тривалого придушення російським урядом свободи думки та слова, а також діячів опозиції, громадянського суспільства, незалежних журналістів, правозахисників та антивоєнних виступів.

Австралія усвідомлює, що російський уряд провів фіктивні вибори на українських територіях, що відображає його постійні зусилля з підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Австралія не визнає результати цих фіктивних виборів і знову закликає росію негайно залишити міжнародно визнану територію України”.

Австралія наклала санкції на членів цік рф. На зустрічі з українською делегацією обговорили також можливість накладення санкцій на саму цік рф, як юридичну особу. Це б посприяло роботі щодо виключення ОАВ країни-агресора з міжнародних профільних організацій. Тож українська делегація заручилась підтримкою австралійських колег у цьому питанні та отримала запевнення в непорушності підтримки як демократичного шляху розвитку нашої держави, так і в нашій боротьбі з агресором.

Олег Діденко також поінформував про пріоритети в роботі ЦВК під час воєнного стану, розповів про основні виклики повоєнних виборів та підготовку до них.

Наступною стала зустріч з Комісією Нового Південного Уельсу (найчисельніший штат в Австралії), яка організовує, зокрема, місцеві вибори та вибори до Парламенту штату. Цікаво, що комісія штату застосовувала електронне голосування з 2011 року. Але минулого року через збій у системі близько 30 000 зареєстрованих виборців не змогли проголосувати. Тож довелося проводити повторне голосування і після цього австралійці відмовилися від електронного голосування та не рекомендують його для подальшого застосування.

Загалом під час цього візиту делегація ЦВК вкотре переконалася, що з боку державних органів Австралії, їх посадових осіб відчувається велика підтримка України та готовність допомагати нам як зброєю, так і в межах гуманітарних проєктів. А Центральній виборчій комісії, зокрема, – в розбудові відповідних інститутів демократії.

*Дякуємо Міжнародній фундації виборчих систем (IFES) за сприяння та організацію робочого візиту до Австралії.

Пресслужба
Секретаріату Комісії