Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ПАРЄ дала належну оцінку псевдовиборам в рф та не визнала путіна легітимним президентом

19.04.2024 - 14:50

Парламентська асамблея Ради Європи під час свого засідання ухвалила резолюцію, в якій, окрім іншого, не визнала легітимність володимира путіна як президента російської федерації.

Як зазначено в документі, за правління путіна росія фактично стала диктатурою. Він не тільки придушив демократичну опозицію всередині своєї країни, а й не зміг поважати демократичний вибір сусідніх держав та їхню політичну незалежність. Зокрема, незаконно анексувавши АР Крим, місто Севастополь та насильницько окупувавши частини Донецької і Луганської областей у 2014 році, втручаючись у виборчі процеси за кордоном і, нарешті, розпочавши повномасштабну загарбницьку війну проти України в лютому 2022 року та погрожуючи ядерною війною тим, хто допомагає самообороні України, режим путіна повністю взявся за війну з демократією.

“17 березня 2024 року володимира путіна було оголошено переможцем на так званих президентських виборах, які з самого початку не були вільними та чесними, і жодному справжньому супернику володимира путіна навіть не було дозволено балотуватися. Крім того, виборчі дільниці для цих виборів були відкриті на суверенній українській території, тимчасово окупованій російською федерацією, та в молдовських адміністративно-територіальних одиницях Лівого берега Дністра, що є грубим порушенням Статуту ООН та принципу суверенітету, політичної незалежності й територіальної цілісності всіх держав”, – наголошується в резолюції ПАРЄ.

Відтак Асамблея відповідно до своєї попередньої Резолюції від 13 жовтня 2023 року визнала нелегітимність володимира путіна як президента російської федерації та закликала держави-членів і спостерігачів Ради Європи та Європейського Союзу припинити всі контакти з ним, за винятком гуманітарних та з метою досягнення миру.

Це рішення ПАРЄ стало черговим підтвердженням беззаперечної підтримки України демократичним світом у нашій збройній боротьбі з країною-агресором, а також реакцією на заклики нашої держави не визнавати так звані вибори президента рф, зокрема, на тимчасово окупованих територіях України.

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія 23 лютого 2024 року ухвалила Заяву, в якій закликала іноземні держави та їх органи адміністрування виборів, міжнародні організації, місії зі спостереження за виборами засудити рішення та дії органів влади рф та її окупаційних адміністрацій щодо організації підготовки і проведення цих “виборів” та не визнавати повноважень обраного в нелегітимний спосіб президента рф, у тому числі його правосуб’єктності в міжнародних зносинах.

Пресслужба
Секретаріату Комісії