Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

Комісія розглянула питання призначення проміжних виборів народних депутатів України  

13.12.2023 - 17:19

До Комісії надійшли Постанови Верховної Ради України від 8 грудня 2023 року, якими достроково припинено повноваження народних депутатів України Дмитра Шпенова та Максима Єфімова. Вони були обрані на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатних виборчих округах № 37 (Дніпропетровська область) та № 48 (Донецька область) відповідно.

Як відомо, у цьому випадку виборчим законодавством передбачено, що Комісія має призначити проміжні вибори народних депутатів України.

Разом з тим, розглядаючи це питання під час сьогоднішнього засідання, ЦВК зазначила, що частиною сьомою статті 16 Закону України “Про вибори народних депутатів України” передбачено, що протягом п’ятого року повноважень Верховної Ради України поточного скликання проміжні вибори не проводяться.

Склад Верховної Ради України поточного (дев’ятого) скликання обрано на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Народні депутати України, обрані на цих виборах, склали присягу на урочистому засіданні Верховної Ради України 29 серпня 2019 року. 

Також Комісія констатувала, що на сьогодні в Україні триває воєнний стан. А відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” проведення виборів, зокрема до Верховної Ради України, заборонено.

За таких умов на сьогодні правових підстав для призначення Комісією проміжних виборів у разі дострокового припинення повноважень народних депутатів України, обраних у відповідних одномандатних виборчих округах, немає. Тому ЦВК взяла до відома факти дострокового припинення повноважень народних депутатів України, обраних в ОВО № 37 та № 48, без призначення проміжних виборів у цих округах.

Пресслужба
Секретаріату Комісії