Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

Комісія розглянула деякі питання діяльності Виноградівської міської ТВК  

01.04.2024 - 17:59

Під час здійснення Комісією повноважень з контролю за діяльністю територіальних виборчих комісій, дотриманням ними вимог виборчого законодавства України було виявлено, що на розгляді Виноградівської міської ТВК з 18 грудня 2021 року перебуває рішення президії Політичної партії “Команда Андрія Балоги” про відкликання за народною ініціативою депутата Виноградівської міської ради, обраного від Закарпатської обласної організації вказаної політичної партії на перших місцевих виборах.

 Окрім того, за наявною в Комісії інформацією зазначене рішення президії політичної партії було оскаржене в судовому порядку. Однак 4 серпня 2023 року Закарпатський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про закриття провадження щодо визнання протиправним та скасування зазначеного рішення президії політичної партії, а також відмовив у задоволенні адміністративного позову зазначеного депутата міськради до Виноградівської міської ТВК про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити дії. 

Отже, ухвалене судом рішення, що набрало законної сили, обумовило необхідність розгляду вказаною ТВК питання щодо заміщення депутата Виноградівської міськради.

Однак, як вбачалося з наданої цією виборчою комісії інформації, відповідні засідання комісії було неодноразово скликано в установленому порядку, проте вони не відбулися через їх неповноважність – на засідання з’являлось менше половини складу комісії.

Відтак ЦВК визнала такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність Виноградівської міської ТВК, яка полягає у неприйнятті нею рішення щодо визнання обраним депутатом Виноградівської міськради наступного за черговістю кандидата в депутати від вказаної місцевої організації політичної партії замість депутата, чиї повноваження достроково припинено рішенням президії партії.

Комісія зобов’язала Виноградівську міську ТВК не пізніше 15 квітня 2024 року вирішити вказане питання та невідкладно поінформувати про це  Центральну виборчу комісію.

Також ЦВК звернула увагу зазначеної виборчої комісії та її членів на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації своїх повноважень, зокрема щодо заміщення депутатів місцевої  ради, та організації своєї роботи.

Пресслужба
Секретаріату Комісії