Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

Голова ЦВК взяв участь у засіданні Ради безбар’єрності

30.03.2024 - 15:06

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко взяв участь у засіданні Ради безбарʼєрності. Захід проходив під головуванням Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі Першої леді України Олени Зеленської.

На засіданні учасники обговорили реалізацію заходів безбарʼєрності на місцевому рівні, Також Міністерство юстиції України та Національний банк України презентували свої флагманські проєкти.

Окрім того, Перша леді України презентувала Гайд безбар’єрних подій. Згідно з цими рекомендаціями публічні заходи мають відбуватися відповідно до принципів доступності та інклюзії. Організатори зобов’язані створювати рівні та зручні умови для залученості всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних або сенсорних відмінностей.

“Нагадаю, коли ми підбивали минулого разу підсумки року, то відзначили тривожну цифру: для 50 відсотків нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими. Про те, що бачать людей з інвалідністю у громадських місцях, каже лише чверть опитаних. А насправді їх лише офіційно – три мільйони. І ще близько 300 тисяч додалося за два роки ворожого вторгнення.

Соціальна невидимість завжди має лише одну причину – брак можливостей. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Натомість ми повинні навчитися зберігати і цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання”, – наголосила Олена Зеленська.

Нагадаємо, у 2023 році Комісією підготовлено флагманський проєкт “Покращення доступності волевиявлення для людей з інвалідністю”, який був схвалений і погоджений до реалізації. У ньому ЦВК пропонує впровадити розумні пристосування на виборчих дільницях, які б допомогли людям з інвалідністю голосувати без барʼєрів. На сьогодні триває робота щодо створення міжурядової робочої групи, яка напрацьовуватиме відповідні зміни до законодавства.

Пресслужба
Секретаріату Комісії