Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

ЦВК засуджує проведення псевдовиборів рф на українських територіях та закликає світ не визнавати їх нікчемні результати

10.09.2023 - 08:40

Сьогодні у рф відбудуться вибори  (а точніше – те, що вони називають виборами) різного рівня, включно з довиборами депутатів Держдуми та виборами голів низки регіонів. Також держава-терорист намагається створити ілюзію проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та в Автономній Республіці Крим. Це дійство не має нічого спільного з цивілізованими правилами та міжнародними стандартами народного волевиявлення і нагадує театр абсурду.  Так, незважаючи на те, що 10 вересня у Росії офіційно проголошено єдиним днем голосування, імітація псевдовиборів на українських територіях почалися задовго до цієї дати. На деяких українських територіях – з 31 серпня. Кілька днів до цього вже працювали так звані «виїзні комісії», очевидно, щоб створити видимість бурхливого голосування.

Про те, що ці фейкові «вибори» на тимчасово захоплених територіях України – це картинка для пропаганди, напередодні заявив державний секретар США.

 Ентоні Блінкен наголосив, що усі причетні до псевдовиборів на тимчасово окупованих українських територіях потраплять під санкції США. Порушенням міжнародного права назвав ці псевдовибори й Європейський Союз.

Центральна виборча комісія ще 7 липня 2023 року ухвалила постанову, якою підкреслила нелегітимність організації підготовки та проведення рф будь-яких виборів на тимчасово окупованих територіях України.

Тоді ж ЦВК, а згодом і Верховна рада України звернулися із закликом до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їх асамблей не визнавати незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях.

Своєю чергою 01 серпня 2023 року Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль доручив обласним державним адміністраціям – обласним військовим адміністраціям довести до відома районним військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування згадану постанову ЦВК щодо нелегітимності організації підготовки та проведення російською федерацією будь-яких виборів на тимчасово окупованих територіях України. Про виконання вказаного доручення ОДА – ОВА проінформували, зокрема, й Центральну виборчу комісію.

Сьогодні Комісія знову закликає цивілізовані країни засудити дії рф та не визнавати результати цих псевдовиборів.

ЦВК як головний орган адміністрування виборів в Україні наголошує, що псевдовибори є неспростовним доказом злочинних дій росії та її політичного керівництва.

Відсутність у рф суверенної влади над українськими територіями не дозволяє державі-окупанту призначати і проводити на них легітимні вибори, а всі проведені державою-агресором за межами її юрисдикції, на порушення суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України вибори на цих територіях апріорі є нелегітимними.

ЦВК вкотре наголошує, що результати псевдовиборів не матимуть жодних юридичних наслідків. Проведення таких «заходів» – це злочин, а всі причетні до їх організації повинні нести відповідальність.

Віримо в ЗСУ і чекаємо звільнення всіх українських територій, щоб провести там демократичні вибори з дотримання загальноприйнятих світових стандартів.

Пресслужба
Секретаріату Комісії