Сайт працює у тестовому режимі

Офіційний вебсайт

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

Зверенння успішно відправленно

Членкиня ЦВК взяла участь в інтерв’ю-дискусії «Рівноправне партнерство: чому рівні права жінок і чоловіків вигідні для всіх»

06.03.2024 - 14:39

З метою підвищення обізнаності щодо питань гендерної рівності в Україні та як рівноправне партнерство жінок і чоловіків сприятиме розбудові демократичного суспільства, ЦВК, Київська міська рада та IFES в Україні провели інтерв’ю-дискусію на тему «Рівноправне партнерство: чому рівні права жінок і чоловіків вигідні для всіх».

Основні теми обговорення:

  • Чому гендерно-обумовлені упередження та стереотипи – це архаїзм?
  • Роль жіночого лідерства, громадянської та політичної участі в успішній повоєнній відбудові і сталому демократичному врядуванні в Україні.
  • Як українські чоловіки можуть стати союзниками жінок та більш активно сприяти встановленню гендерної участі і паритетного представництва у політичних та суспільних відносинах.

Членкиня Центральної виборчої комісії, відповідальна за координацію питань щодо забезпечення принципу гендерної рівності, Вікторія Глущенко вважає, що сьогодні жінки якнайкраще демонструють себе, як активна частина населення. Зокрема, значна частка з них стали волонтерками, багато жінок в ЗСУ. Жінки працюють слюсарками, водійками, здобувають нові професії, які раніше вважались чоловічими, працюючи на українську економіку.  

«Українське суспільство вже звикло й адаптувалось до того, що жінки повинні бути на посадах певного рівня, що вони повинні бути залучені до процесу прийняття рішень. Велика заслуга в цьому гендерних квот, які були впроваджені в профільному законодавстві.

Сподіваюсь, що наступний український парламент матиме в складі хоча б 30% жінок. І я  вважатиму це перемогою, з огляду на те, що ми будемо входити в повоєнний виборчий процес. 

Політика нашої держави, навіть в умовах війни, спрямована на забезпечення гендерної рівності, недискримінації та інклюзії. Яскравим прикладом цього є ратифікація парламентом Стамбульської конвенції. Українські жінки братимуть участь у виборах, займатимуть керівні посади, тому що це наші реалії», наголосила Вікторія Глущенко.

Членкиня ЦВК впевнена, що патріархат шкодить обом статям, тому що він тягне за собою нав’язування певних стереотипів та упереджень щодо кожної статі. Якщо долаються стереотипи стосовно чоловіків і жінок, суспільство починає простіше сприймати саму ідею гендерної рівності.

«Ті суспільства, де жінки залучені до процесів прийняття рішень, більше зосереджені на питаннях освіти, охорони здоров’я, це в майбутньому дає можливість сформувати сильну, здорову, освічену націю.  Громадяни такої країни економічно захищені.

Жінки, які мають доступ до формування державних політик, завжди перейматимуться питаннями загального благополуччя і добробуту. Такі суспільства більш успішні», – впевнена Вікторія Глущенко.  

Вікторія Глущенко нагадала, що ЦВК приєдналася до членства у WEM-International. Це єдина спеціалізована міжнародна асоціація, що займається питаннями гендерної рівності, сформована ОАВ та для них. Її мета: забезпечувати гендерну рівність в органах адміністрування виборів на всіх рівнях. Серед основних напрямів діяльності – розвиток потенціалу жінок в ОАВ, обмін досвідом, проведення гендерних досліджень. Членство у WEM сприятиме підвищенню рівня залученості жінок у виборчий процес. 

Депутат Київської міськради IX скликання, співголова міжфракційного об’єднання депутатів «Київ — за рівні можливості» Леонід Ємець зауважив, що сьогодні в Україні вирівнюється гендерне представництво. Це об’єктивна реальність і зворотного шляху вже не буде.  

«Ми дійдемо до тієї стадії, що наступне покоління розглядатиме питання гендерної рівності в підручниках, як історична тезу, що мала місце в історії, але з якою ми впорались. І проблеми, які лишились, вирішуватимуться на рівних правах», – зауважив Леонід Ємець.

Захід, організований за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги від уряду Великої Британії, транслювався на Facebook сторінках ЦВК, МФО «Київ – за рівні можливості» та IFES в Україні із перекладом на українську жестову мову.

Пресслужба
Секретаріату Комісії